La música integradora de l’aprenentatge, la iniciació musical al CEIPIEEM Son Serra:
L’estudi de la música a la infància té una sèrie de beneficis significatius que impacten el desenvolupament cognitiu, emocional i social dels alumnes.
1. Desenvolupament cognitiu i habilitats acadèmiques
Estudis han demostrat que la música ajuda a millorar habilitats matemàtiques i lingüístiques. Aprendre ritmes i melodies estimula àrees del cervell relacionades amb el raonament lògic i el reconeixement de patrons, cosa que millora el rendiment en assignatures com a matemàtiques i lectura.
2. Estimulació del cervell i desenvolupament neuronal
Quan els nins i nines practiquen un instrument o canten, activen múltiples àrees cerebrals simultàniament. La neurociència ha demostrat que la música potencia la plasticitat cerebral, ajudant a la formació de noves connexions neuronals i enfortint habilitats com ara la memòria, la concentració i la resolució de problemes.

3. Millora de la coordinació motriu
Tocar un instrument requereix coordinació entre les mans, els ulls i, en alguns casos, la respiració. Això contribueix al desenvolupament motriu fi, que és clau per a habilitats com l’escriptura o el maneig d’objectes petits.
4. Desenvolupament emocional i expressió
La música permet que els nens expressin emocions que potser no poden verbalitzar. Els dóna una via per canalitzar sentiments, desenvolupar empatia i millorar-ne el benestar emocional. També s’ha demostrat que redueix l’estrès i l’ansietat als més petits.
5. Foment de la disciplina i la paciència
Aprendre a tocar un instrument o cantar requereix pràctica constant i paciència. A través d’aquest procés, els infants desenvolupen habilitats com l’autodisciplina, la perseverança i la capacitat de superar desafiaments, qualitats valuoses per a qualsevol aspecte de la vida.
6. Habilitats socials i treball en equip
Participar en cors, orquestres o grups musicals ensenya els nens a treballar en equip, respectar torns, escoltar els altres i col·laborar per assolir un objectiu comú. A més, els ajuda a desenvolupar confiança en ells mateixos i habilitats de comunicació.
7. Creativitat i pensament crític
La música impulsa la creativitat, permetent als nens experimentar amb sons, ritmes i melodies. Aquesta habilitat creativa és clau per al desenvolupament del pensament crític i la capacitat de resoldre problemes de manera innovadora.

La iniciació musical al CEIPIEEM Son Serra La iniciació musical al CEIPIEEM Son Serra
Iniciar els aprenentatges de música a la infantesa augmenta el nivell de competència, interès i preparació per cursar els Ensenyaments elementals de Música. La iniciació musical al centre consta de: tallers, roda d’instruments, assignatura de música i moviment, llenguatge musical, classes individuals i col·lectives d’instruments.
Tots els alumnes del centre participen de manera activa a través de les diferents agrupacions: Grups de classe, desdoblaments, orquestra, cor o banda.
Al centre hi ha les tutories de classe i tutories d’instrument
La música integradora del aprendizaje, la iniciación musical en el CEIPIEEM Son Serra
El estudio de la música en la infancia tiene una serie de beneficios significativos que impactan el desarrollo cognitivo, emocional y social de los niños.
1. Desarrollo cognitivo y habilidades académicas
Estudios han demostrado que la música ayuda a mejorar habilidades matemáticas y lingüísticas. Aprender ritmos y melodías estimula áreas del cerebro relacionadas con el razonamiento lógico y el reconocimiento de patrones, lo que mejora el rendimiento en asignaturas como matemáticas y lectura.
2. Estimulación del cerebro y desarrollo neuronal
Cuando los niños practican un instrumento o cantan, activan múltiples áreas cerebrales simultáneamente. La neurociencia ha demostrado que la música potencia la plasticidad cerebral, ayudando a la formación de nuevas conexiones neuronales y fortaleciendo habilidades como la memoria, la concentración y la resolución de problemas.

3. Mejora de la coordinación motriz
Tocar un instrumento requiere coordinación entre las manos, los ojos y, en algunos casos, la respiración. Esto contribuye al desarrollo motriz fino, que es clave para habilidades como la escritura o el manejo de objetos pequeños.
4. Desarrollo emocional y expresión
La música permite que los niños expresen emociones que quizás no puedan verbalizar. Les da una vía para canalizar sentimientos, desarrollar empatía y mejorar su bienestar emocional. También se ha demostrado que reduce el estrés y la ansiedad en los más pequeños.
5. Fomento de la disciplina y la paciencia
Aprender a tocar un instrumento o cantar requiere práctica constante y paciencia. A través de este proceso, los niños desarrollan habilidades como la autodisciplina, la perseverancia y la capacidad de superar desafíos, cualidades valiosas para cualquier aspecto de su vida.
6. Habilidades sociales y trabajo en equipo
Participar en coros, orquestas o grupos musicales enseña a los niños a trabajar en equipo, respetar turnos, escuchar a los demás y colaborar para lograr un objetivo común. Además, les ayuda a desarrollar confianza en sí mismos y habilidades de comunicación.
7. Creatividad y pensamiento crítico
La música impulsa la creatividad, permitiendo a los niños experimentar con sonidos, ritmos y melodías. Esta habilidad creativa es clave para el desarrollo del pensamiento crítico y la capacidad de resolver problemas de manera innovadora.

La iniciación musical en el CEIPIEEM Son Serra La iniciación musical en el CEIPIEEM Son Serra
Iniciar los aprendizajes de música en edades tempranas aumenta el nivel de competencia, interés y preparación para cursar las Enseñanzas elementales de Música. La iniciación musical en el centro consta de: talleres, rueda de instrumentos, asignatura de música y movimiento, lenguaje musical, clases individuales y colectivas de instrumentos.
Todos los alumnos del centro participan de forma activa a través de las diferentes agrupaciones: Grupos de clase, desdoblamientos,orquesta, coro o banda.
En el centro existen las tutorías de clase y tutorías de instrumento