JPEG - 40.9 kB

Visita a la Fundació Pilar i Joan Miró

Publicat: 8 / feb / 2011  |  Infantil

La fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca emprèn el seu camí el 7 de març de l’any 1981,moment en què Joan Miró i la seva esposa Pilar Juncosa fan donació dels tallers de l’artista,juntament amb l’obra,els objectes i els documents que contenien,a la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca.
Durant anys, Miró havia somiat el seu propi taller,un somni que el seu amic l’arquitecte Josep LLuís Sert havia materialitzat a Son Abrines,a Palma,el 1956,moment en què Miró es traslladà a viure definitivament a Mallorca.

Tres anys després ,Miró adquirí la possessió coneguda com Son Boter,amb una casa del segle XVIII que utilitzà com a taller i com a suport per dibuixar grafits de carbonet damunt les seves parets. Aquests tallers eren, i ho són encara, el testimoni més fidel i eloqüent de l’entorn i quefer creatiu de Miró durant la seva etapa de maduresa.

El desenvolupament urbanístic descontrolat als voltants de Son Abrines i Son Boter va preocupar en Miró, inquiet pel possible destí dels seus tallers, uns espais que documentaven el seu ambient i procés creatiu.

Amb aquesta finalitat,Miró va crear una fundació per al gaudi de tots els ciutadans,a la qual va fer donació dels seus tallers amb la col·lecció d’obres,objectes i documents que contenien.
Així es va fer necessària la construcció d’un edifici nou per albergar aquest llegat artístic de Miró. Va ser la seva viuda,Pilar Juncosa qui va donar els terrenys i unes bones obres de Miró,perquè fossin subastadesper Sotheby’s,l’any 1986,a benefici de la Fundació pilar i Joan Miró.
L’any 1987,Rafael Moneo,va rebre l’encàrrec de projectar la nova seu de la Fundació Pilar i Joan Miró en uns terrenys adjadents als estudis de Miró. El 19 de desembre de 1992 la nova seu de la Fundació Pilar i Joan Miró dissenyada per Moneo obria les seves portes al públic.

La Fundació és un museu que ens permet descobrir l’ambient de treball de Miró,estudiar el seu procés creatiu i investigar el seu context històric,artístic i cultural. És un centre propici per a la creació artística contemporànea,per a la seva anàlisi,investigació,interpretació,exposició i difusió. És un punt de trobada,d’intercanvi d’ideesi de disseny i desenvolupament de projectes per a artistes,escriptors,músics i per a totes les persones interessades en l’art i en la cultura. La Fundació ha establert vincles estrets amb la comunitat on està arrelada,alhora que les seves activitats l’han projectada a l’àmbit nacional i internacional.
Des dels inicis,la difusió del coneixement artístic i la promoció de la creació artística han guiat la trajectòria de la Fundació Pilar i Joan Miró,en compliment de la voluntat dels seus fundadors.

Tags: